Sida 1 av 1

Sandträsks grusgrop

Postat: 08 jul 2025, 14:10
av Jöran Johansson
Sandträsks grusgrop finns inte medtagen i Järnvägsdata men har funnits i verkligheten. Tittar man på kartor och flygbilder ser man att det gått ett nästan två kilometer långt spår i västlig riktning från linjen 1,35 km söder om Sandträsks station(shus). Det lades ned senast på 1950-talet. Jag utgår från att detta var Sandträsks grusgrop.

Vad jag undrar över är hur ett sådant anslutande spår hanterades säkerhetsmässigt. Att det inte kunde integreras i Sandträsks station tar jag för givet, för det hade väl betytt att huvudsignalerna fått flyttas ut mer än en kilometer och vad det skulle innebära för tågföringen kan jag bara gissa (vet gör jag verkligen inte, okunnig som jag är om det det mesta som rör säkerhet och tågföring). Grusgropen verkar inte ha varit någon av de mera betydande (1919 uppges den ha en grustillgång om 70000 kbm) och man kan väl anta att växeln i linjen inte var ständigt inlagd. Men när den väl var inlagd och i bruk, hur löstes det då?

Re: Sandträsks grusgrop

Postat: 08 jul 2025, 18:19
av harald
Du menar väl 2,35 km söder om Sandträsk. En växel på linjen var med den tidens terminologi en lastplats. Några olika typer av säkerhetsanläggningar för sådana finns beskriva i banläran: https://www.ekeving.se/t/BL1916/201-209.pdf

Re: Sandträsks grusgrop

Postat: 08 jul 2025, 19:26
av Jöran Johansson
Ja, 2,35 km skulle det vara, fel av mig.

Så platsen bör ha varit en reguljär trafikplats (lastplats) med fast signal (T-semafor) och bevakad då sidospåret skulle användas? Höll man telefonkontakt med endera av kringliggande stationer så att linjen kunde släppas fri igen sedan gruståget låsts in på gropspåret? Eller hade man någon typ av "bandisposition" så att hela sträckan mellan Gransjö och Sandträsk var reserverad för gruståget under tiden efter att det lämnat en av stationerna till det kommit tillbaka igen efter besöket i grusgropen? Man kanske kunde få ett par timmar att disponera mellan tågen som väl inte gick så tätt på den tiden.

Eftersom Järnvägsdata inte nämner platsen misstänker jag att den inte var en sådan lastplats som hade fast signal. Om det stämmer hur var det då ordnat?

Förlåt om jag ställer naiva frågor, men det här är verkligen ett område jag aldrig fördjupat mig i.

Re: Sandträsks grusgrop

Postat: 08 jul 2025, 19:34
av harald
Nej, det behöver inte ha varit en bevakad plats med semafor. Det framgår av beskrivningen jag länkade till att det fanns sätt att kontrollera lastplatsens växel i intilliggande stationers utfartssignaler.