https://www.esv.se/statsliggaren/regler ... rbId=23382
https://www.smtm.se/om-myndigheten/uppd ... %C3%A4llet.
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-oc ... 2007-1198/
Det verkar som om det finns i huvudsak två synsätt på vad ett statligt museum (som exempelvis Järnvägsmuseet i Gävle) ska arbeta.
Den ena med det lite äldre synsättet att ett museum ska ta tillvara på föremål (i detta fall fordon) för efterkommande generationers forskning och stimulering till historiskt arbete.
Den andra är det mer i nutida dominerande synsättet (inom museibranschen i största allmänhet) att ett museum ska bjuda på kunskapsöverföring, förkovran och utbildning åt kommande generationer, oavsett de har ett specialintresse eller är allmänt nyfikna. Föremålsbevarandet är endast ett av flera verktyg för detta ändamål. (Här tycker jag att museimannen och modelltågsbyggaren Jan Murberger hade i mitt tycke ett mycket bra och sansat inlägg - som jag givetvis respekterar att andra Forums-deltagare inte anser).
NAturligtvs kan detta diskuteras, debateras och dryftas i bl.a detta forum. Även om jag har svårt att se hur det ska påverka beslutsfattande regeringar med tillhörande tjänstemän att helt eller delvis byta inriktning. Då är ett organiserat lobbyarbete en mer framgångsrik väg. Men självfallet ska alla få ge uttryck för sin åsikt.
Man kan alltid vara överens om att alla inte är överens!
![Smile :-)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Min förhoppning är dock att efter ni har läst bifogade länkar har en större förståelse för hur ett statligt museum ska arbeta - även om ni inte giller de dirketiv som de just nu har.