Munktells skylt för SJ 112
Munktells skylt för SJ 112
Har denna skylten från vad jag tror är en godsfinkpanna, som Sven Gunnar Jonsson på faktorimuseet uttryckte det. Men vore intressant att se vad den samlade gemenskapen kan få fram utan att man provocerar fram något genom att man anger vad man tror sig veta ![Bild]()
- Bilagor
-
- Mu#209-SJ Godsfinkpanna.jpg (378.86 KiB) Visad 1140 gånger
Re: Munktells skylt för SJ 112
Ångfinkpanna troligen av Cochrans modell. Datum är naturligtvis revisionsdatum och plats. Järnvägarna hade liknande stående typ av panna även för vattentorn, uppvärmning, och verkstadsdrift. De redovisades länge efter tillverkningsnummer, där Munktell var en dominerande tillverkare, men på 1930-talet försökte SJ upprätta en egen förteckning, som distrikten skulle använda för att på pannorna åsättas tilldelade nummer, Man lyckades nog sådär, på 1940-talet såldes många fortfarande med Ångpanneföreningarnas beteckning. Någon central lista har jag aldrig sett (i likhet med ånglokspannorna), men hoppas att den uppenbarar sig. En genomgång av ångpanneföreningarnas arkiv ( likhet med vad som gjorde av LOK på ånglokspannor) vore önskvärt, men sannolikt arbetsamt.
Ulf Diehl
Ulf Diehl
Re: Munktells skylt för SJ 112
Enligt en provisorisk SJ förteckning är ångfinkpanna 112 nedlagd i ångfinka F2a 25703 tillhörig 14 ms 1920
Ulf Diehl
Ulf Diehl
-
- Inlägg: 124
- Blev medlem: 23 dec 2023, 19:42
Re: Munktells skylt för SJ 112
Intressant!Ulf Diehl skrev: ↑03 apr 2025, 10:15 Ångfinkpanna troligen av Cochrans modell. Datum är naturligtvis revisionsdatum och plats. Järnvägarna hade liknande stående typ av panna även för vattentorn, uppvärmning, och verkstadsdrift. De redovisades länge efter tillverkningsnummer, där Munktell var en dominerande tillverkare, men på 1930-talet försökte SJ upprätta en egen förteckning, som distrikten skulle använda för att på pannorna åsättas tilldelade nummer, Man lyckades nog sådär, på 1940-talet såldes många fortfarande med Ångpanneföreningarnas beteckning. Någon central lista har jag aldrig sett (i likhet med ånglokspannorna), men hoppas att den uppenbarar sig. En genomgång av ångpanneföreningarnas arkiv ( likhet med vad som gjorde av LOK på ånglokspannor) vore önskvärt, men sannolikt arbetsamt.
Ulf Diehl
Såg dock försent att Ulf löst gåtan! Redigerar därför min text lite.
Dom ångfinkor som existerade i början av 1900 talet var littera F2a, F2b och F2c som alla hade värmeledningsångpanna av Cochrans modell (stående panna) eller mindre ångpanna av Örebro - Svartå modell.
I person-, post-, fång-, och resgodsvagnar vid Statens Järnvägar den 1 januari 1907 beskrivs pannorna till F2a, F2b och F2c och av data framkommer bl.a följande:
"Värmeledningsångpannorna av Cochrans modell äro samtliga tillverkade af Munktells mekaniska verkstads aktiebolag efter 1892 med nedan nämnda undantag"
Dessa undantag överensstämmer dock ej med skyltens tillverkningsår.
Senare ångfinkor t.ex. litt F2d levererades först från 1915 och hade högre inventarienr jmf med 112 på skylten. Kan samtidigt tyda på att ångfinkspannorna fick en egen nummerserie skilt från stationära ångpannor som Ulf skriver om. Eller? Pannor till tidiga kranvagnar med ångpanna verkar även ha fått en egen nummerserie (?).
F2a överlever längst av de tidiga ångfinkorna och ett fåtal finns med i Str 77 t.o.m 1943 års utgåva. Anges 1944-01-01 som slopade.
F2a 25703 finns kvar i Str77 t.o.m 1943 på IV Distriktet
-
- Inlägg: 282
- Blev medlem: 16 dec 2023, 01:37
Re: Munktells skylt för SJ 112
Även pannorna till snöslungorna A1 och A2 verkar hamnat i någon annan serie medan A5 fick sin panna registrerad i lokpannornas serie.
Tendrarna verkar ha saknat egna nummer, kanske märkta med slungans identitet.
A1 och A2 hade modifierade L-tendrar med fotogenmotor för belysning och i ena fallet även för långsam förflyttning vid rangering. A5 hade någon annan typ.
Tendrarna verkar ha saknat egna nummer, kanske märkta med slungans identitet.
A1 och A2 hade modifierade L-tendrar med fotogenmotor för belysning och i ena fallet även för långsam förflyttning vid rangering. A5 hade någon annan typ.